A Decade of Kubernetes and the Transformation of the Cloud Native Landscape

Mainstream

06.06.2024

Danas (6.juna) obeležavamo značajan trenutak u istoriji cloud-a: 10-godišnjicu Kubernetesa. Od svog nastanka, Kubernetes je transformisao način na koji upravljamo i implementiramo rešenja u cloud-u, te je zaslužio jedan kratak osvrt na svoj razvojni put od 2014. do danas. 

Evolucija Kubernetes-a 

Kubernetes, Guglovo čedo koje sada održava Cloud Native Computing Foundation (CNCF), prerastao je iz skromnog internog projekta u industrijski standard. Kada je lansiran, Kubernetes je imao za cilj da automatizuje implementaciju, skaliranje i upravljanje kontejnerizovanim aplikacijama. Time je doneo novi nivo efikasnosti i fleksibilnosti u cloud infrastrukturu, omogućavajući programerima da se fokusiraju na pisanje koda umesto na upravljanje serverima. 

Transformacija je reč koja je obeležila proteklu deceniju za Kubernetes; nije reč samo o orkestraciji kontejnera, već o promeni celokupnog razvojno-operativnog okvira. Zahvaljujući Kubernetesu, development timovi lakše su prešli sa monolitne na mikroservisnu arhitekturu, poboljšali skalabilnost i ubrzali inovaciju u razvoju svojih aplikacija. 

Zbog čega volimo Kubernetes  

Automatizacija koja čuva vreme i resurse 

Kubernetes je doneo revoluciju u automatizaciji orkestracije kontejnera, omogućavajući nam da implementiramo aplikacije u kontejnere i bez problema njima upravljamo preko klastera mašina. Ova inovacija značajno je poboljšala iskorišćenost resursa i skalabilnost. Automatizacija mnogih manuelnih zadataka koji su bili podložni greškama, bila je prekretnica koja je donela samopouzdanje u implementiranju najsloženijih rešenja. 

Magija self-healing-a 

Jedna od najimpresivnijih, karakteristika Kubernetes-a je njegova built-in sposobnost samoisceljenja (self-healing). Kada nod u Kubernetesu postane unhealthy, kontroler označava sve podove na tom nodu i oni se prebacuju na druge, zdrave nodove uz pomoć scheduler-a. Proces uključuje periodičan pod health check, evikciju podova, i ponovno raspoređivanje podova na zdrave čvorove. Ovo je ogroman korak napred za dostupnost i pouzdanost aplikacija jer smanjuje vreme neaktivnosti na minimum i obezbeđuje dostupnost servisa, čak i kada pojedinačne komponente zakažu.  

Jednostavnije upravljanje uz deklarativnu konfiguraciju  

Kubernetes koristi deklarativnu konfiguraciju za upravljanje aplikacijama. Mi opisujemo željeno stanje sistema, a Kubernetes održava to stanje, pojednostavljujući složene procese implementacije. Ova funkcionalnost nam je pojednostavila način na koji upravljamo infrastrukturom i umanjila šanse za human error. 

Cloud native evolucija kao legacy Kubernetesa 

Uticaj Kubernetesa na cloud native ekosistem je monumentalan – ova tehnologija je de facto postala standard za orkestraciju kontejnera. Osim što je kroz usvajanje mikroservisne arhitekture uticao na agilnost i skalabilnost aplikacija, Kubernetes je podstakao rast DevOps metodologije, čime je prevaziđen jaz između development i operativnih timova. 

Kubernetes je uspešno adresirao nekoliko ključnih izazova u cloud native prostoru. Efikasnim upravljanjem kontejnerizovanim aplikacijama, omogućio je organizacijama da lako skaliraju svoju infrastrukturu, obezbedio je konzistentno funkcionisanje aplikacija u različitim okruženjima, od lokalnih data centara do public cloud-a, dok je pojednostavljivanjem upravljanja kompleksnim aplikacijama automatizovao zadatke kao što su skaliranje, failover i rollout implementacija.  

Krajnji skor? Efikasnija upotreba resursa, veća pouzdanost aplikacija i konzistentnost okruženja, ključna za sve koji žele da usvoje hybrid i/ili multi-cloud pristup.    

Od legacy-ja do budućnosti: kuda ide Kubernetes? 

Nema sumnje da će i decenije pred nama biti obeležene dominacijom ove tehnologije u domenu upravljanja (i pojednostavljenja upravljanja) aplikacijama.  

U godinama koje dolaze, očekivano je da će Kubernetes nastaviti da proširuje svoje funkcionalnosti na edge computing, omogućavajući rad aplikacije sa niskim latency-jem i jakim performansama u oblastima poput su IoT i telko. Kombinovanje Kubernetes-a sa serverless paradigmom povećava fleksibilnost, omogućavajući programerima da se više fokusiraju na kod, a manje na upravljanje infrastrukturom. Ne zaboravimo da se Kubernetes sve više koristi za upravljanje AI/ML workload-ima, pružajući skalabilnu i efikasnu infrastrukturu za data processing i model training. 

 

 

Questions?

We're here to offer answers, advice, or a consultation.

Latest posts

Kubernetes Resource Limits: Handling CPU and Memory Restraints with Two-Edged Swords  

Kubernetes CPU and memory limits are essential for managing resources, but setting them too low can lead to throttling, OOM errors, and performance issues, making it crucial to analyze, test, and adjust limits regularly for optimal performance.

Meet our colleagues from HC Center in Slovenia 

Mainstream’s partnership with HC Center is an exciting step toward combining our strengths in cloud technology and IT services to help businesses in Slovenia thrive in their digital transformation journey.

Reducing cloud costs with spot instances: Is it the right choice for you and how to get started?

Spot instances are a flexible and economical option for cloud resources that can reduce costs by up to 90%.

WAIT!

Don’t leave without the latest tech & business insights.

Receive Monthly Updates from Industry Experts

*No spam - just quality content